Anadan görme Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan baharatlar sofralara bahar şimendifer. Baharat, köklü güzeştei ile Türk bitirmek ekinünün merkezinde görev almaktadır. Baharat veya ana gereç olarak yemeklerde, tatlılıklalarda, turşularda, reçellerde başta sürdürmek üzere dayanıklı çok alanda damaklarda unutulmaz izler buzakır. Türk mutfağı, sıklıkla yeğleme edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, türap biber, nane, pul biber ve tarçın adı verilen baharatlardan sadece bir kısmı kendine başmaklık özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çtay bahar umumi olarak her yemekte uygunluklarına göre kullanılmaktadır. Baharatları bitirmek pişirirken kullanabilir veya yemekten sonra demleyebilirsiniz. şayeste yemeklerde doğru oranlarda kullanabildiğiniz gün, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi esenlar. Hatta doğanın deposundan gelen baharatların iyileştirici etkisi olduğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza seslenme eden en esenlıklı besinlerin başlangıcında gelir. Bütün bu özelliklerin katı dizi yemeklerinizi berenarı tahrif etmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli bahar çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziki yapı, tat, renk veya kullanım amacı üzere farklı alanlara göre farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e doğru bahar çeşidi vardır. Adlandırma her durumda farklıdır. Baharat isimleri, hazırlanışlarındaki ana dahişenle elden ilişkili olma eğilimindedir. Esas olarak bahar çeşitleri fiziki özelliklerine göre türap, kuru ve taneli sürdürmek üzere üçe ayrılır. Bu seçimin örnekleri, tahıl olarak aşina en yaygın baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu iki bahar aynı zamanda tatlılıklalıkları ile bilinir ancak yemeklere bile eklenebilirler. Türap baharatlar ise çok yaygın oldukları karınin karınlerinde renk farklılıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi genellikle safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve genellikle bitirmek pişirmede kullanılırlar. Yeşil türap baharatlar önemli ölçübile nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten meydana getirilen baharatlar kayıt ve karıneceklerde kullanılır. Özellikle bahar karışımları ile şifalı karınecekler hazırlayabilirsiniz. Yaygın türap baharatlar arasında üçüncü renk sınıflandırmasına malik olanlar turuncu veya turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları arasında köri, zerdeçdüzen, zencefil, kimyon, türap tarçın ve yenibahar bulunur. Baharat çeşitlerinin isimleri burada bitmiyor. Bunların katı dizi yeryüzünde elan dayanıklı çok bahar bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz üzere baharatlar, farklı binaları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Hatta temelı baharatlar ana sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmuştur. Sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmalarının ana sebebi hiç şüphesiz nadir olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetişen ve özel işlem mucip hummalı ve etkili tatlar oldukları karınin çoğunlukla ıvır zıvır miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak mai haşhaş veya zahter üzere baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem epey şifalı hem bile özellikle tatlılıklalarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori haricinde bileğerlendirilebilecek özge baharatlar ise bahar karışımlarıdır. Bu karışımlar, ansızın ziyade baharın elverişli oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Alelumum ete tat ilhak etmek üzere lakinçlarla kullanılmaktadır. Hatta bu bahar karışımı ile etinizi pişirmeden önce hoşça baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çtay bahar Türk mutfağında çok giranbaha bir yere sahiptir. Bu yedi bahar, Anadolu sınırları içre en yaygın kullanılan tatlar arasında görev almakta ve nedeniyle Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Kesif kullanımları hasebiyle yiyeceklerde çabucak fark edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört kat fazlalıkrırlar. Anadolu mutfağında son gömlek uyumlu ve yaşamsal olan bu yedi çtay, genellikle bir arada bahar seti olarak satılmaktadır. Özellikle Maşrık ve Güneydoğu Anadolu mutfağında önemli bir yere malik olan türap veya pul üzere biber bazlı baharatlar çabucak çabucak tüm yemeklerin ana malzemesidir. Üretimi karınin ziynet biberi adı verilen özel bir biber türü mucip bu bahar türü, esenlıklı binasıyla da ayn dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Sağlamlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, uzvi bahar ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi ana bahar arasında görev düz hem bile Güneydoğu Anadolu ile özdeşleşen ve biber özü karıneren bir özge bahar ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elmastıraşı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu bahar, özge biber baharatlarından farklı olarak türap kıvamı ve rengiyle çabucak fark edilir. Hatta acılığın pullardan farklı olarak ağızda elan geç yayılması da İsot’u bu kadar özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharın karışımı olan ancak farklı bir binaya malik olan bahar Poy Spice’dir. Poy baharı, özellikle kahvaltıda genellikle atlatmak ve zeytinyağı ile tüketilen esenlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk sağlamak karınin Poy Spice’ı yeğleme edebilirsiniz.
Anadolu mutfağının yıldızı Seven Spices
Yedi baharın belki bile en aşina üyesi olan karabiber, hem pare hem bile türap halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve parafin et ürünlerinde elden pişmiş gıdaların üzerine konularak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü bahar, har iklimlerde yetişen karabiberlerden binalır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya üzere ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları hasebiyle karabiber üretimi karınin mükemmeldir. Hatta yemeğe pişirme sırasında karabiber tozu eklenir ve yemeğin ana yapkaloriı oluşturur. Hem karabiberin hem bile tahılın en faydalı hususü sindirimi kolaylaştırması ve sindirim sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle belirli miktarlarda tüketildiğinde sindirim sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi bahar arasında bir diğer yıldız olan kekik, geniş bir kullanım düzı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları içre dolgunca miktarda yetişmesi, kekiğin biraşkın varyasyonda kullanılmasının ana sebebidir. Afiyet alay konusu olduğunda, biraşkın katkısı olan kişi üst sistemi karınin iyidir. Kekik otu üzere temelı çkamer türleri günün nihayetinde yorgunluğu çıkarmak karınin uz gelebilir. Bir özge bahar ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en sevilen baharatlarından biri olduğu karınin Anadolu’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde et ürünlerine lezzet katan bu bahar çabucak çabucak her yemekte kullanılabilir. Baharatın karınindeki esanslara ilgilı olarak farklı akıbetlara uz gelebilmektedir. Bu açıdan karınerik ve hammaddelere göre uzmanlardan takviye alarak ürünleri dağıtırken kullanım önerilerine uyabilirsiniz.
Lüp ana direği olan bahar çeşitleri ve mutfak kullanımları, doğru orantıda ve doğru miktarda kullanıldığında her yaştan kullanıcıya uz gelebilir.
Olağandışı ve karanlık baharatlar
Sayısız bahar çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın katı dizi karışım binasına malik olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini düzenıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, genellikle birkaç baharın ve bu baharatlara eşlik eden aromatik otların karışımıdır. Az çok pop olan bu karışımlar hem uygulamalı hem bile lezzetli çözümlerdir. Popülerliği hasebiyle adından sıkça alay ettiren karışım ise Tuzot bahar çeşitleridir. Tuzot baharını her türlü dolgun ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok elan fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her gün katınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi süratlica baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin ana maddesi kişniştir. Ancak biraşkın farklı bahar karınerir. Türk köftesine adını veren en ana maddelerden biri bile bu köfte çeşnisidir. Dolma ya da kebap üzere yiyeceklerde yaygın olarak kullanılan bu ürün yardımıyla hem damağınızda tat bırakan hoş bir deneyim yaşarsınız hem bile yiyecekleri elan hızlı sindirir ve esenlıklı bir bitirmek yersiniz. Bir özge karanlık bahar ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Lahikaşi tadı yardımıyla özellikle salatalar karınin uygundur. Ancak sumak baharı genellikle salatalarda, çorbalarda veya et yemeklerinde kullanılır. Hangi akarsuşların doğal özlerinde antioksidan karınerdiğini düşkünlük ediyorsanız ürün bazennda inceleyebilirsiniz.