Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün limeçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak dayanıklı, esnek ve tatlı bir bünyeda olmalı, hoş bir aromaya ve manzum yanmayı esenlayacak katıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf arı yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey erdemli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en iyi purolar olarak nitelendirilseler de birhayli kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro ciğererken en dikkat etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet selim bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız haz yada zevk maalesef pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. eksiksiz saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve ciğerime anık ulaşmak ciğerindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ülkü gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro gönen değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında ciğerilen bir puro ülkü gönen değerlerinde ciğeriliyor kabul edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede haddizatında bu gönen değerleri de kimisine göre gayet yaraşır ve ciğerilebilir en kâmil değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan haz aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken özge bir şahsiyet bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir ayar bulunduğunu ve katiyen ciğerilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk gönen nüansı arasında gidip gelmeden hep aynı gönen değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değişlemimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize göre bu gönen değerleri neyi değişlemtirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan kızılınan aroma artar, yaman azalır ve ciğerimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça yaman artar, ciğerimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna zaman ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimse en iyi ayar bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah molekül yaklaşık 6 kamer içinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen tevdi üzerine müesses bu yol sıcaklıktan mutlak olmadığı ciğerin makul bir zaman içinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor zarfında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca bir tomar hararet değişlemimi olmayan ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 gönen kıymeti peylemek ciğerin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu ayar iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek âlemı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz erdemli gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o zaman özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in daimî ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çkızılışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile baş başa yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek ciğerin en iyi yöntem olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem gönen alma hem gönen tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Tün gün yada mevsim geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde erdemli gönen değerlerinde çift taraflı çkızılışarak çakılı bir gönen kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.